Nieuws en Blog

Oefening ademhaling: Verkennen van de ademruimte

Geplaatst door Administrator op 02-11-2016
Nieuws en Blog »
  • Ga ontspannen staan met je voeten in een lichte spreidstand. Je kunt ook gaan zitten, maar zit rechtop zónder je rug tegen de leuning, zet ook nu je voeten in een lichte spreidstand plat op de grond.
  • Maak met je voeten contact met de grond onder je. Er is geen haast…
  • Ga dan met je aandacht naar je adem en volg die even: in… uit … in … uit….
  • Je adem zet je lichaam in beweging, word je daar bewust van.
  • Dan leg je je handen zachtjes op de plek waar je je lichaam voelt bewegen op het ritme van je adem, dat kunnen je flanken zijn, of je borst, of ergens anders.
  • Neem de beweging waar, blijf er even bij… En nog steeds hoef je alleen maar waar te nemen… Dit is de ademruimte die jij gebruikt.

Een volgende stap is, dat je je handen op verschillende plekken op je lichaam legt. Bijvoorbeeld je flanken, je buik (hand onder de navel), je onderrug, je borstbeen, etc. En als je er met je handen niet bij kunt op een ontspannen manier, ga er dan met je aandacht naar toe, bijvoorbeeld naar je schouders, je bekkenbodem, etc. Je zult merken, dat je met een vriendelijke lichte aanraking of met ontspannen aandacht de adem al kunt leiden. Je adem volgt jou…

Een volgende stap is om te spelen met ademhaling: dieper inademen, langer in- dan uitademen of juist langer uit- dan inademen, heel snel ademen… Het maakt niet zoveel uit, het blijft onderzoeken: wat doe ik en welk effect heeft dat op mij? Belangijk is dat je er ontspannen bij kunt blijven. Zodra je merkt dat je er niet meer kunt zijn met je aandacht, of dat je er vervelend van wordt, stop je gewoon en pak je het op een ander moment weer op. Geef je systeem de kans om aan al die aandacht te wennen!

 

 

Laatst vernieuwd: 02-11-2016 om 17:46

Terug