Nieuws en Blog

Ken jij jezelf?

Geplaatst door Administrator op 13-06-2016
Nieuws en Blog »

Tempel van DelphiSocrates was er van overtuigd dat je eerst jezelf moet kennen voordat je überhaupt de wereld om je heen kunt leren te begrijpen. Niet voor niets citeerde hij de spreuk die op de voorgevel van de Apollotempel in Delphi stond gegraveerd “Ken jezelf”. Dit was een van de 7 stelregels die dienden als leidraad voor de mensheid. Jezelf te kennen is een eerste vereiste voor alle wijsheid.

Als kind en volwassene in wording ga je naar school, maak je huiswerk, lees je wat er in boeken staat geschreven en word je getoetst. Natuurlijk is het vergaren van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden nuttig en verrijkend. En diploma's zijn nuttig in het dagelijkse leven.

Maar hoe zit 't met het vergaren van wijsheid over jezelf, hoe zit 't met het leren kennen van jezelf (en daarmee de ander)? Maak je zelf de keuze om jezelf te leren kennen, in alle aspecten die ons menszijn zo boeiend maken? Neem je zelf de stap om je te openen voor wat het leven je te bieden heeft? Door te reflecteren op je levenservaringen, anderen te ontmoeten en open te staan voor jezelf en elkaar ontdek je wie en wat je bent. Dat leer je niet op school!

Jezelf niet kennen kan nogal wat gevolgen hebben voor hoe je je leven leeft, en hoe je je leven ervaart. En dat heeft weer effect op de relaties die je hebt met de mensen om je heen. Wanneer je jezelf niet kent en begrijpt, hoe weet je dan wat goed voor je is? Wanneer je contact met jezelf vermijdt, hoe kun je dan in een oprecht contact met anderen zijn? Zonder jezelf te begrijpen wordt ‘t lastig anderen te begrijpen of effectief om te gaan met anderen. Een oprechte relatie met jezelf is nodig om oprecht te kunnen zijn met anderen.

Het pad van persoonlijke groei en ontwikkeling

Een meer completere versie van de tempelspreuk is: “Ken jezelf... en je kent alle mysteries van alle goden in het universum.” Met andere woorden: wanneer je jezelf kent, ken je het leven. Alles wat het leven is, is ook in jou....

Volgens Socrates is de voornaamste prioriteit in het leven jezelf te vinden -  en zo, als je daarvoor kiest, expert te worden in het kennen van jezelf. Dit is het pad van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Zo ben ik ook ooit begonnen, met vragen als 'Wie ben ik eigenlijk? Wat gebeurt er tussen mij en anderen? Waarom reageer ik zoals ik nu doe? Waarom voel ik me zo?' Het heeft me veel opgeleverd aan ruimte en vrijheid, plezier en energie. Die ervaring heeft me doen besluiten om therapeut, trainer en coach te worden, zodat ik anderen kan helpen hetzelfde te bereiken.

Voordelen in de praktijk van alledag

Misschien klinkt het bovenstaande allemaal wat abstract of algemeen, zeker als het nieuw voor je is. Wellicht denk je ook "Allemaal leuk en aardig, maar wat heb ik er nou concreet aan?" Dat snap ik. Laat me wat voorbeelden geven van wat zo’n traject van persoonlijke ontwikkeling jou op kan leveren. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Je leert grenzen te stellen om juist daardoor ruimte te ervaren;
  • Je weet wat bij jou stress geeft én je weet hoe je daar mee om kunt gaan zodat je ook weet hoe je weer kunt ontspannen;
  • Je creëert een betere balans tussen werk en privé, waardoor je meer plezier ervaart zowel in je werk als in je privéleven;
  • Je ontwikkelt zelfvertrouwen, waardoor je het leven aan kunt;
  • Je ontwikkelt inzicht in je eigen patronen en valkuilen, waardoor je bijv. beter in staat bent keuzes te maken.
  • En meer.

Interesse? Laat het me weten!

Wil je weten hoe jij jezelf beter kunt leren kennen en jouw persoonlijke doelen kunt bereiken? Mail of bel me dan even voor een kennismakingsgesprek. Dat eerste gesprek is geheel vrijblijvend en als ik je op mijn mailing list mag zetten voor minimaal 1 nieuwsbrief hoef je er ook niks voor te betalen.

Laatst vernieuwd: 14-06-2016 om 13:13

Terug