Nieuws & Blog

Licht

Geplaatst door Administrator op 13-12-2017
Nieuws & Blog »

Het is bijna de kortste dag van het jaar ... de langste nacht is bijna geweest ... En dan beginnen de dagen alweer te lengen. Ik ken veel mensen voor wie dit ontzettend belangrijk is, voor wie het leven lichter voelt wanneer ze weten dat de dagen langer worden, dat er simpelweg meer licht is. Voedend licht. Verhelderend licht. 

December is de maand waarin we met elkaar proberen te ontsnappen aan die donkere dagen voor Kerst. Door ons te begeven in winkelstraten die baden in het licht en door het thuis gezellig te maken met kaarsjes en kerstverlichting.

Ja, het zijn bijzondere dagen, deze ‘donkere dagen’: het zijn dagen vol sfeer en gezelligheid, en met een beetje geluk breng je ze door samen met de mensen die je lief zijn. Het is ook een tijd van afstand nemen, van tijd voor bezinning: om terug te blikken en vooruit te kijken. Of misschien heb je - juist om al deze redenen - moeite met deze dagen. 

De donkere dagen voor Kerst verwijzen niet alleen naar de donkerte tussen 12 en 30 december. Ze verwijzen ook naar de donkerte in onszelf. Want ook dat is wat er is. Het lijkt wel alsof we in het donker - onzichtbaar voor anderen - gemakkelijker onze eigen duisternis onder ogen durven te komen. En ook die verdient onze liefdevolle aandacht. Want je dat realiseren, dat accepteren, dát is dan precies het lichtpuntje dat de duisternis doet verdrijven. 

Fijn toch, dat het zo werkt! Gaat niet altijd vanzelf, I know ... Dus geef jezelf die aandacht die je verdient, zodat je je eigen lichtpuntjes weer gaat zien. En vergeet vooral niet te genieten van het licht dat ze zullen verspreiden! 

Ik herken mijzelf in de woorden van Hans Andreus:

Gelukkig dat 
het licht bestaat 
En dat het met 
me doet en praat 
En dat ik weet 
dat ik er vandaan kom, 
van het licht, of hoe dat heet 

Ik wens jullie fijne feestdagen en een licht en liefdevol 2018!

Laatst vernieuwd: 13-12-2017 om 01:06

Terug