Nieuws en Blog

To move or not to move... that's the question

Geplaatst door Administrator op 29-01-2017
Nieuws en Blog »

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet 
Hou je adem in en stik niet!

Niet dus! In dit artikel ga ik wat dieper in op de tweede van de drie pijlers of sleutels van de ervaringsgerichte therapie: adem, beweging en geluid. Vandaag dus beweging

Maar dat doet toch iedereen al?

Het is inderdaad zo dat ademen, bewegen en geluid maken dagelijkse bezigheden zijn. We denken er niet eens bij na. Hoe kan het dan dat ze gezien worden als drie sleutels? Het antwoord kan heel kort zijn: omdat we minder ademen, minder bewegen en minder geluid maken dan we kunnen (en vaak ook minder dan we zouden willen). 

We realiseren ons niet dat we onszelf voor een deel afsluiten - dus eigenlijk opsluiten in onszelf - en dat we vervolgens niet weten hoe we deze ‘gevangenis’ weer kunnen openen! Dan is het handig dat je deze drie sleutels bij je hebt. 

Het leven leert ons het leven

Bijna iedereen wordt geboren als een vrij en blij mensenkind. En wij allemaal leren van het leven. M.a.w. het leven leert ons hoe het leven werkt. Iedereen doet in dat proces zijn of haar eigen ervaringen op, leert eigen levenslessen en trekt daaruit zijn of haar eigen (vaak nog kinderlijke) conclusies. Sommige van die conclusies zullen het kind stimuleren om zichzelf te ontplooien en andere zullen het kind terughouden, zelfs tegenhouden om zich te ontwikkelen tot een vrij en blij zelfverantwoordelijk mens. 

En zo vormt zich langzaam maar zeker de volwassen persoonlijkheid met een eigen setje do’s en dont’s, met een eigen persoonlijke bewegingsruimte en een eigen no-go area. Als volwassene zijn we ons daar de meeste tijd niet eens bewust van. Daarom kan het gebeuren dat je zomaar ineens pats boem! het gevoel hebt klem te zitten, vast te lopen. 

Bijvoorbeeld: Je voelt je eigenlijk altijd wel vrij om te zeggen wat je wilt zeggen, maar heel soms in bepaalde situaties voel je je op slot gaan, je spreekt je niet uit. Je zit vast. En je weet niet wat te doen. Je leert genoegen te nemen met minder: minder ruimte, minder adem, minder energie. 

To move or not to move... that's the question

Terug naar bewegen. Bewegen - of eigenlijk: niet bewegen - uit zich letterlijk en figuurlijk op allerlei manieren en op allerlei levensgebieden. Enkele voorbeelden:

  • Je hebt de hele dag hard gewerkt, je beloont jezelf met een avondje tv-kijken...
  • Er zit iets niet lekker tussen jou en je vriendin, maar je neemt niet de stap om naar haar toe te gaan en het uit te praten, “het gaat wel weer over, zo erg was het nou ook weer niet”. 
  • Je bent diep in je hart wel klaar met je baan, maar om allerlei redenen blijf je zitten waar je zit. 
  • Je wilt gaan gaan sporten, maar het komt er gewoon niet van. 

Of misschien herken je je beter in het tegenovergestelde (het is de andere kant van dezelfde medaille):

  • Er zijn geen lege momenten meer in je leven, je rent van de ene activiteit naar de andere, je agenda is consequent vol gepland. 
  • Je hebt geen afspraken voor het weekend, je hebt ineens lege tijd... wat nu? 
  • Je wilt iets doen, je wordt er onrustig van, je móet iets doen, het maakt bijna niet uit wat. 
  • Je begint iedere keer weer vol goede moed aan je nieuwe werk / baan / taak, maar algauw word je weer rusteloos: je verveelt je al weer en je gaat zoek naar iets anders. 

Hebben we op enig moment, op welke manier dan ook het gevoel vast te lopen, dan voelt dat als een blokkade. Die uit zich in minder ademen, minder bewegen, minder expressie. Wanneer we dieper gaan ademen, meer in beweging komen en onszelf meer laten zien en horen zetten we de tegenbeweging in en daarmee werk je aan je vrijheid en ruimte. 

Enkele oefeningen m.b.t bewegen

Wanneer je je op enig moment in een '‘gevangenis' voelt zitten, ga dan eens voor jezelf na wat er in en met je lijf gebeurt: 
• Hoe is je adembeweging? 
• Wat voel in je lijf? 
• Wat doe je met je emoties? 
• Durf je nog ruimte in te nemen of trek je je terug? 
• Stap je naar de mensen toe om te vertellen wat er met je gebeurt? 
• Kun je vragen om datgene wat jij nodig hebt? 

Kom naar de lichaamswerkdagen op 25 maart en 20 mei! Je leert je bewust te worden van jouw do's en dont's, van jouw ruimte en je no-go area's én hoe je daar anders mee om kunt gaan.

Laatst vernieuwd: 29-01-2017 om 17:27

Terug